Eerder herkennen, goed doorverwijzen en beter behandelen
- 12 mei 2025
- 12.30 – 16.00 uur met lichte lunch
- Roosendaal
- Georganiseerd door het regionale K-EET netwerk westelijk Brabant en Zeeland en BEN Brabant Zeeland
Waarom?
Een eetstoornis komt nooit alleen. Meestal is er nog meer aan de hand en is het probleem met eten een manier geworden om daarmee om te gaan. Hoewel actuele cijfers ontbreken, leren we uit de verhalen van ervaringsdeskundige jongeren en hun ouders, dat we een eetstoornis vaak niet op tijd ontdekken. Dat we vervolgens niet altijd weten waar we moeten zijn en hoe we de jongere en de naasten eromheen het beste kunnen helpen. Dat tijdens het wachten op een behandeling de eetstoornis aan kracht wint. En dat we na de behandeling nog niet alle mogelijkheden benutten om iemand te helpen te herstellen. Daarnaast brengen we met woorden en regels onbewust en onbedoeld schade toe, doordat we niet altijd weten dat jongeren een eetprobleem hebben of omdat we onvoldoende kennis hebben van wat dan wél helpt.
Programma
Een rijke mix van verhalen, ervaringen en kennis: van ervaringsdeskundige jongeren, ouders en behandelaars. Met veel ruimte om te oefenen in het herkennen van een (verstopte) eetstoornis.
Voor verwijzers, behandelaars en begeleiders in de jeugdhulp
‘Verwijzers’ bedoelen we breed: huisartsen en praktijkondersteuners ggz, jeugdartsen GGD, zorgcoördinatoren in het onderwijs, jeugdprofessionals van sociale teams en wijkteams, en professionals van een RET (Regionaal Expert Team) en BEN Brabant/ Zeeland (Bovenregionaal Expertisenetwerk Jeugd Brabant Zeeland). Daarnaast zijn behandelaars en begeleiders in de jeugd-ggz en jeugdhulp van harte welkom.
Wat neem je mee naar huis?
- Als expert in eetstoornissen: een aanvulling op je netwerk en kennis van extra mogelijkheden om jouw behandeling of begeleiding aan te vullen of kracht bij te zetten.
- Als verwijzer en niet-expert op het gebied van eetstoornissen: de signalen waarop je kunt letten en handvatten om daar mee te doen wat de jongere en diens naasten het meest helpt.
Graag tot 12 mei!
Je kunt als professional écht een wezenlijk verschil maken in het verlichten van de lijdensdruk, maar ook de druk op het gezin en de druk op de zorg als we met elkaar eetstoornissen eerder, sneller en gerichter kunnen aanpakken.