Laden Evenementen

Webinarreeks Hoogcomplexe zorg bij De Hondsberg

Uitnodiging door Koraal

Het is essentieel om jeugdigen met meervoudige en complexe problemen goede ondersteuning te bieden. Het is onze taak om jeugdigen en hun gezin op zo’n manier te ondersteunen dat ze samen de draad weer op kunnen pakken. We benutten hierbij de ervaringskennis van hulpvragers en vullen daar onze expertise aan toe. Door deze kennis te delen met andere jeugdhulpprofessionals versterken we de steunnetwerken rondom deze gezinnen.

Landelijk expertisecentrum De Hondsberg biedt daarom vier live webinars aan. In ieder webinar staat een van de kernelementen van de functie van De Hondsberg centraal: van stabilisatie naar diagnostiek en van daaruit naar behandeling. Onze disciplines nemen je mee in een aantal actuele inzichten en methoden, aangepast aan de complexiteit van de hulpvraag van de bij De Hondsberg opgenomen jeugdigen en hun gezinnen. Hierbij is ook expliciete aandacht voor het onderwijs dat bij De Hondsberg wordt geboden.

Voor professionals in de (jeugd)zorg en onderwijs
Deelname is gratis
Aanmelden: je kunt aanmelden voor één of meerdere webinars via deze link.  Na aanmelding ontvang je een bevestiging met een deelnamelink.
Vragen: Neem contact op met infohb@koraal.nl

Inhoud webinars

De webinars zijn praktijkgericht en er is aandacht voor het overdragen van kennis en tips naar de eerste-en tweedelijns zorg. Na iedere webinar gaan we graag met jullie in gesprek over samenwerking en om inzichten uit te wisselen.

26 september, 16.15 – 17.00 uur
Stabiliseren: van gedrag naar behoefte 
Tijdens het webinar hoort u meer wat De Hondsberg doet om een jeugdige te stabiliseren. Er wordt kort ingegaan op ontregeling: hoe ziet dat eruit, hoe komt dit? Wat langer staan de sprekers stil bij hoe dit in kaart te brengen. Je krijgt inzicht in hoe wij op De Hondsberg proberen achter het gedrag te kijken en hoe een alertheidschema hierbij kan helpen.

17 oktober, 16.15 – 17.00 uur
Psychomotorische gezinsobservatie: systemische diagnostiek en (exploratieve) behandeling van jeugdigen met een LVB en hun ouders
Tijdens dit webinar krijg je inzicht in psychomotorische gezinsobservatie zoals dat op De Hondsberg wordt aangeboden. Je ontdekt de meerwaarde ervan, voor jeugdigen met hoogcomplexe zorg én voor hun ouders. Door deel te nemen raak je bekend met de systemische uitgangspunten die ten grondslag liggen aan psychomotorische gezinsobservatie.

7 november, 16.15 – 17.00 uur
Complex trauma én complexe problematiek, wat nu? 
Tijdens dit webinar krijg je meer inzicht hoe De Hondsberg de traumabehandeling bij De Hondsberg vormgeeft bij jeugdigen met een hoog complexe zorgvraag in combinatie met een (lichte) verstandelijke beperking. Bij deze jeugdigen en hun systeem zijn vaak al meerdere behandelingen ingezet, met geen of onvoldoende resultaat. Er wordt stilgestaan bij de aanpassingen die gedaan worden binnen de traumabehandeling, om de behandelresultaten zo optimaal mogelijk te maken.

28 november, 16.15 – 17.00 uur
Hoe leid je jeugdigen met hoog complexe zorg toe naar onderwijs?   
We zien dat veel van onze leerlingen eerder vastgelopen zijn in het onderwijs. Om weer op jezelf en op anderen te leren vertrouwen is dan ook een hele stap. We vinden het belangrijk dat een leerling weer positieve ervaringen opdoet op school. Iedere leerling bieden we daarom een individueel aangepast programma op maat. Tijdens dit webinar krijg je uitleg over hoe wij het onderwijs op P.I. School Hondsberg vormgeven voor leerlingen met een afstand tot onderwijs.

Informatie en aanmelden via de website van Koraal

 

Delen is fijn!
BEN Inschakelen
RET & BEN
Leren en ontwikkelen
Goede voorbeelden!
Moreel beraad aanvragen
Leersessie aanvragen

Meer berichten van BEN

Ter info

Innoveren klinkt vernieuwend, implementeren IS vernieuwend

‘Als je onderzoekt hoe je bewezen effectieve interventies echt goed kunt uitvoeren en dat in de praktijk ondersteunt, is dát een enorme innovatie. Want dat doen we nooit’. SAR-raadsleden Leonieke Boendermaker en Eva Mulder gaan in gesprek met journalist Malou van Hintum over de vraag hoe hulpverleners wetenschappelijke inzichten succesvol kunnen toepassen in de praktijk.

Lees meer »
Maak hier gebruik van!

Meld je aan voor scholing GVA

In 2025 starten weer nieuwe groepen met de scholing voor de Gedeelde Verklarende Analyse. Hiervoor hebben we eerst de gedragswetenschappers uitgenodigd die op de wachtlijst stonden. Voor een aantal groepen die starten in februari, maart en april kun je je nog aanmelden.

Lees meer »
Lessen

Wat kunnen we leren van JA-zegger Centrum2020?

Sinds de oprichting van de Bovenregionale Expertisenetwerken Jeugd weten we dat kwetsbare jeugdigen en gezinnen tussen wal en schip vallen, doordat ze in geen enkel hokje passen. Gelukkig kan BEN Brabant Zeeland bouwen op een paar kleine zorgaanbieders die bijna altijd ja zeggen, ook tegen jongeren die zichzelf iets aandoen, zeer agressief kunnen worden of een misdrijf hebben gepleegd. Bij Centrum2020 draait alles om nabijheid, dat helpt.

Lees meer »