‘Als je alleen advies nodig hebt, zeg dan dat je alleen advies nodig hebt’

Tip van een psychiater tijdens een leerbijeenkomst: ‘We hebben heus tijd voor je, zodra we inzien dat je ‘alleen maar’ wilt sparren of ons advies nodig hebt. Zodra we denken dat je ons vraagt een cliënt op te nemen – waar we op dat moment geen plek voor hebben of waar we geen reden toe zien – houden we de boot af.’

Aanleiding

Hulpverleners komen regelmatig in situaties ‘dat het niet meer gaat’. Een jeugdige heeft hen een mes op de keel gezet of geslagen. Slikt batterijen in. Is voor de zoveelste keer weggelopen en van het spoor gehaald. Beschadigt zichzelf in het bijzijn van de groep. Bedreigt groepsgenoten. Roept met zijn gedrag zóveel spanning op dat het iedereen te veel wordt en de hulpverlener bang is de veiligheid van de groep, van die jeugdige en van zichzelf niet te kunnen garanderen. In zo’n situatie bellen hulpverleners naar de crisisdienst van een GGZ-instelling. Ze zijn op zoek naar ruggensteun. Naar goed advies. Naar de bevestiging dat ze het goed doen. Maar zodra de crisisdienst constateert dat er geen sprake is van crisis en een opname niet aan de orde is, is er geen ruimte meer om te sparren of advies te vragen.

Les

Hulpverleners zeggen: ‘dit gaat zo niet meer’. De GGZ-instelling hoort: ´wij moeten deze cliënt overnemen´. Wanneer de GGZ-instelling geen reden ziet voor een spoedopname en dit meedeelt, denkt ze hiermee de vraag van de hulpverlener beantwoord te hebben. De hulpverlener voelt zich alleen gelaten. De GGZ-instelling merkt dit niet en weet oprecht niet wat ze nog meer zou kunnen doen.

Tip

Zadel de ander niet op met jouw probleem, maar maak duidelijk wat je nodig hebt. Als je advies nodig hebt, zeg dan dat je advies nodig hebt. Dan laat je de ander een stuk minder ruimte om je telefoontje anders te interpreteren.
Andersom is een tip voor de crisisdienst van de GGZ-instelling natuurlijk om even door te vragen. Waar belt iemand nou precies voor? Wat heeft die nodig om weer verder te kunnen? (En dat gebeurt ook, maar nog niet altijd.)

Delen is fijn!
BEN Inschakelen
RET & BEN
Leren en ontwikkelen
Goede voorbeelden!
Moreel beraad aanvragen
Leersessie aanvragen

Meer berichten van BEN

Ter info

Innoveren klinkt vernieuwend, implementeren IS vernieuwend

‘Als je onderzoekt hoe je bewezen effectieve interventies echt goed kunt uitvoeren en dat in de praktijk ondersteunt, is dát een enorme innovatie. Want dat doen we nooit’. SAR-raadsleden Leonieke Boendermaker en Eva Mulder gaan in gesprek met journalist Malou van Hintum over de vraag hoe hulpverleners wetenschappelijke inzichten succesvol kunnen toepassen in de praktijk.

Lees meer »
Maak hier gebruik van!

Meld je aan voor scholing GVA

In 2025 starten weer nieuwe groepen met de scholing voor de Gedeelde Verklarende Analyse. Hiervoor hebben we eerst de gedragswetenschappers uitgenodigd die op de wachtlijst stonden. Voor een aantal groepen die starten in februari, maart en april kun je je nog aanmelden.

Lees meer »
Lessen

Wat kunnen we leren van JA-zegger Centrum2020?

Sinds de oprichting van de Bovenregionale Expertisenetwerken Jeugd weten we dat kwetsbare jeugdigen en gezinnen tussen wal en schip vallen, doordat ze in geen enkel hokje passen. Gelukkig kan BEN Brabant Zeeland bouwen op een paar kleine zorgaanbieders die bijna altijd ja zeggen, ook tegen jongeren die zichzelf iets aandoen, zeer agressief kunnen worden of een misdrijf hebben gepleegd. Bij Centrum2020 draait alles om nabijheid, dat helpt.

Lees meer »