Basis Thuis door PRO6 en Almata.

Initiatieven om het jeugdzorglandschap te verbeteren

BEN ondersteunt initiatieven van jeugdzorgaanbieders om het jeugdzorglandschap te verbeteren. Dankzij financiering door BEN kunnen de betrokken aanbieders de haalbaarheid van een veelbelovend idee in kaart brengen, het in de praktijk brengen en er de eerste lessen uit leren. ‘Basis Thuis’ door PRO6 en Almata kreeg subsidie in 2022.
Terug naar overzicht alle verbeterinitiatieven 

Basis Thuis door PRO6 en Almata

Ambulante systemische hulp om een residentiele opname zo kort mogelijk te houden door een gecombineerd hulpaanbod aan het gezin. Basis Thuis combineert de systeemgerichte VIER-aanpak van Pro6 met een 6 tot 8 weken durende opname van de jongere bij Almata. VIER staat voor Verbinding in Elke Relatie en richt zich op het relationele herstel tussen jongere en ouders. De doelgroep van Basis Thuis is breed; er is geen ondergrens wat betreft de leeftijd. Ook kinderen jonger dan 12 jaar vallen onder de doelgroep. Basis Thuis kan worden ingezet in gezinnen waarbij sprake is van zowel internaliserend als externaliserend gedrag van kinderen.

Basis Thuis gaat in eerste instantie van start in de regio West-Brabant Oost en West-Brabant West. Bij succes zal onderzocht worden op welke manier Basis Thuis uitgebreid kan worden naar de andere jeugdhulpregio’s in Brabant en Zeeland.

Draagt bij aan het oplossen van de lacunes op het gebied van:

  • Flexibele, hybride en intersectorale ambulante hulp die jongeren thuis kunnen krijgen.

Maakt een verschil voor de meest kwetsbare kinderen en hun ouders:

  • Is een uithuisplaatsing onvermijdelijk? Dan verkort Basis Thuis de periode dat kinderen en jongeren niet thuis wonen en bij Almata op een crisisgroep of open groep verblijven.
  • Creëert energie en ruimte voor gezinnen die alleen met een intensieve systematische behandeling niet geholpen zijn om bij elkaar te blijven. Ondersteunt gezinnen die overbelast zijn of waar de rek eruit is door alle spanningen door de jongere tijdelijk een gestructureerde woonomgeving buiten het gezin te bieden en het gezinspatroon van buitenaf te doorbreken. Voor alle betrokkenen is daarbij van begin af aan duidelijk dat de jongere na 6 tot 8 weken weer volledig thuis komt wonen.
  • Draagt bij aan het voorkomen van een uithuisplaatsing door tijdig ambulante systemische hulp in het gezin in te zetten.
  • De hulp is effectiever. Betrekt elk gezinslid bij de behandeling, heeft aandacht voor alle relaties onderling, duurt langer en is geschikt voor een brede leeftijdsgroep en een breed scala aan problematiek.

Leren en verder ontwikkelen

De subsidie van BEN wordt gebruikt om ‘meters te maken’ en daarvan te leren of en hoe het concept verder aangescherpt en ontwikkeld kan worden.

Handreiking gebruik GVA

Wanneer en hoe willen we de GVA inzetten in Brabant en Zeeland? Dat was de startvraag voor de Handreiking GVA. Het document geeft organisaties en professionals handvatten om deze vragen te beantwoorden, met oog voor de meerwaarde van het inzetten van GVA én de haalbaarheid voor de
hulpverleners en de betrokken gezinnen in de praktijk.

Lees verder »

‘A million reasons to stay’

Een miljoen redenen om te blijven, die had Naomi (21) jarenlang niet. Ze wist uit een heel diepe, donkere put te klimmen door hard aan zichzelf te werken, onder begeleiding van een paar hulpverleners met wie het klikte en die haar als een ‘normaal persoon’ bleven zien. “Zij werden niet boos als ik een terugval kreeg en mezelf pijn deed. Zij hielpen me.”

Lees verder »