Campagne: iedereen kan een offline influencer zijn

Eén op de vier kinderen en jongeren in Nederland maakt meer dan twee ingrijpende jeugdervaringen mee. Zij groeien bijvoorbeeld op in armoede, worden thuis emotioneel verwaarloosd of gepest op school. De ongezonde stress die dit veroorzaakt kan een negatief effect hebben op hun mentale en fysieke gezondheid. Iedereen kan voor deze kinderen een offline influencer zijn en een positief verschil maken. De campagne van De gezonde Generatie vraagt daar aandacht voor én laat zien hoe je dat doet.

Nienke over haar dwarsfluitdocent, van wie ze veel meer kreeg dan een half uurtje muziekles in de week. Bekijk haar verhaal van ongeveer 1 minuut.

De kracht van aandacht

Er is ook goed nieuws: positieve jeugdervaringen kunnen ongezonde stress verminderen en gezondheid bevorderen. Mensen uit de directe omgeving kunnen deze positieve ervaringen bieden. Dat hoeft niet altijd door te praten, maar kan ook door leuke dingen te doen samen, een kop thee drinken of praktische hulp. De optelsom van al die momenten van oprechte aandacht maakt het verschil. Dat is de kracht van aandacht!

Shane had een docent die hem vroeg gastlessen te gaan geven, zodat hij later naar huis kon gaan. Bekijk zijn verhaal van ongeveer 1 minuut.

Iedereen kan het zijn

Offline influencers zijn de mensen in de omgeving van kinderen en jongeren die deze positieve ervaringen bieden. Dat kan de buurvrouw zijn, de judocoach, de leerkracht of iemand uit de familie. Jij dus ook! Het mooie is dat we met elkaar ervoor kunnen zorgen dat kinderen en jongeren zich gezien en gehoord voelen. Ben jij een buurvrouw, oom, vriend, sportcoach of leerkracht? Ook jij kunt dus een offline influencer zijn.

Campagne

De campagne ‘Offline influencer’ ging 18 december van start en is mede mogelijk gemaakt door negen vermogens- en kinderfondsen; Adessium Foundation, Augeo Foundation, Kinderpostzegels, Noaber Foundation, Stichting FEMI, Janivo Stichting, Stichting Pieter Bastiaan, Maagdenhuis, Stichting Weeshuis der Doopsgezinden.

Bekijk de campagne en inspireer er je netwerk mee!

Delen is fijn!
BEN Inschakelen
RET & BEN
Leren en ontwikkelen
Goede voorbeelden!
Moreel beraad aanvragen
Leersessie aanvragen

Meer berichten van BEN

Ter info

Innoveren klinkt vernieuwend, implementeren IS vernieuwend

‘Als je onderzoekt hoe je bewezen effectieve interventies echt goed kunt uitvoeren en dat in de praktijk ondersteunt, is dát een enorme innovatie. Want dat doen we nooit’. SAR-raadsleden Leonieke Boendermaker en Eva Mulder gaan in gesprek met journalist Malou van Hintum over de vraag hoe hulpverleners wetenschappelijke inzichten succesvol kunnen toepassen in de praktijk.

Lees meer »
Maak hier gebruik van!

Meld je aan voor scholing GVA

In 2025 starten weer nieuwe groepen met de scholing voor de Gedeelde Verklarende Analyse. Hiervoor hebben we eerst de gedragswetenschappers uitgenodigd die op de wachtlijst stonden. Voor een aantal groepen die starten in februari, maart en april kun je je nog aanmelden.

Lees meer »
Lessen

Wat kunnen we leren van JA-zegger Centrum2020?

Sinds de oprichting van de Bovenregionale Expertisenetwerken Jeugd weten we dat kwetsbare jeugdigen en gezinnen tussen wal en schip vallen, doordat ze in geen enkel hokje passen. Gelukkig kan BEN Brabant Zeeland bouwen op een paar kleine zorgaanbieders die bijna altijd ja zeggen, ook tegen jongeren die zichzelf iets aandoen, zeer agressief kunnen worden of een misdrijf hebben gepleegd. Bij Centrum2020 draait alles om nabijheid, dat helpt.

Lees meer »