Dankzij ervaringsdeskundige spelen ouders weer mee
Twee capabele ouders vinden zichzelf terug aan de zijlijn van het hulpverleningstraject voor één van de kinderen. Na jaren van hulp die niet helpt zijn ze uitgeput. Ze voelen zich niet gezien en ervaren dat ze niet betrokken worden door de hulpverlening. Dankzij de ondersteuning van een ervaringsdeskundige spelen ze weer mee.
Aanleiding
Iedereen is het erover eens: de volgende stap moet een schot in de roos zijn. Maar niemand weet wat die stap moet zijn. De situatie is even treurig als bekend: jongen verblijft gesloten, kan niet naar huis doordat zijn ouders overbelast zijn, zit niet op zijn plek en vertoont (daardoor) gedrag waar zo’n beetje alle passende jeugdhulpaanbieders ‘nee’ tegen zeggen. Daarom schakelt de casusregisseur van het sociale wijkteam het CCE in (Centrum voor Consultatie en Expertise) én het regionaal expertteam (RET). Het RET schakelt op zijn beurt BEN in om mee te denken en krijgt ondersteuning en advies van een expert uit de gesloten jeugdhulp en een ervaringsdeskundige.
Les
Twee gesprekken met de ervaringsdeskundige doen de ouders goed. Eindelijk iemand die snapt wat zij meemaken. Eindelijk iemand die luistert. Eindelijk iemand die hen erkent als de beste deskundigen die er zijn als het gaat over hun kind. De gesprekken geven de ouders de kracht bij het eerstvolgende multidisciplinaire overleg hun plek weer op te eisen. Ze spreken vriendelijk doch zeer duidelijk hun verwachtingen en wensen uit over de samenwerking met de hulpverlening: ‘zie wie ons kind is en wat hij nodig heeft en vindt daar een passende aanpak bij. Zie niet langer zijn problematische gedrag als het vraagstuk, want daarop is geen antwoord gekomen’. De nuchtere constatering van de ervaringsdeskundige is dat het uitstekende rapport van het CCE overbodig was geweest als iedereen meteen naar deze ouders had geluisterd.
Tip
Ouders zijn de beste deskundigen als het over hun kind gaat – enkele uitzonderingen daargelaten. Erken dat en maak er vooral gebruik van!