Gezinstraject autisme door stichting De As

Initiatieven om het jeugdzorglandschap te verbeteren

BEN ondersteunt initiatieven van jeugdzorgaanbieders om het jeugdzorglandschap te verbeteren. Dankzij financiering door BEN kunnen de betrokken aanbieders de haalbaarheid van een veelbelovend idee in kaart brengen, het in de praktijk brengen en er de eerste lessen uit leren. ‘Gezinstraject Autisme’ door stichting De As kreeg subsidie in 2021. In 2023 heeft BEN opnieuw subsidie toegekend voor een vervolg.
Terug naar overzicht alle verbeterinitiatieven 


Gezinstraject autisme door stichting De As

Nieuwe gezinsbehandeling op basis van Mentalization-Based Treatment (MBT) voor families met kind(eren) met autisme. Meerdere gezinnen doorlopen het traject samen in een vaste groep. Na de groepstherapie volgt een gezin systeemther1apie. De behandeling is speciaal voor gezinnen voor wie hulpverlening eerder geen resultaat opleverde en waar het probleemgedrag van het kind zó op de voorgrond staat dat het gezin vastloopt en een kind (bijna) niet meer naar school gaat.


Draagt bij aan het oplossen van de lacunes op het gebied van:

  • Gezinsbehandeling voor families met kind(eren) met autisme en;
  • Multidisciplinaire samenwerking en combinaties van zorg.


Maakt een verschil voor de meest kwetsbare kinderen en hun ouders:

  • Helpt langdurig doordat de behandeling niet alleen gericht is op het kind, maar op de omgeving, inclusief gezin en school. De gezinsbehandeling voor families met kind(eren) met autisme is opgedeeld in 3 sporen: voorfase, groepstherapie en systeembegeleiding in de thuissituatie.
  • Voorfase: voorbereiding op deelname aan het traject. Deze fase is toegevoegd op basis van de ervaringen met de eerste groep gezinnen, van wie er één het traject voortijdig stopte. Het blijkt van nog groter belang dan gedacht om goed met de gezinnen af te stemmen of zij begrijpen waarom ze voor dit traject worden gevraagd, wat MBT is, wat het van hen gaat vragen en hoe ze hiermee als gezin geholpen kunnen zijn.
  • Groepstherapie: De behandeling wordt niet gericht op probleemgedrag, maar op de onderliggende gezinspatronen. Het doel van de behandeling is dat er in het gezin een veiliger klimaat ontstaat, met ruimte voor elkaars verschillen, onderling begrip en onderlinge steun waarin het probleemgedrag van het kind vermindert en het kind weer (meer) naar school gaat. De aanwezigheid van meerdere gezinnen in de groep helpt de deelnemers in beweging te komen. Gezinsleden worden zich meer bewust van hun eigen belevingswereld en die van de ander. Er ontstaat meer onderlinge verbondenheid, meer veiligheid, er is meer ruimte om te leren.
  • Systeembegeleiding in de thuissituatie: vertaling van de geleerde lessen uit de groepstherapie naar de dagelijkse praktijk. Wordt gedaan door de systeembegeleider in de thuissituatie. Na afronding van de groepstherapie, gaat de systeembegeleider hiermee door. Naar mate de dynamiek positief veranderd, zal de frequentie van deze gesprekken worden afgebouwd.


Opbrengst subsidie

  • Twee groepen gezinnen hebben het gezinstraject volledig doorlopen, een derde groep volgt het traject nog.
  • Voldoende medewerkers zijn goed opgeleid door het Expertisecentrum MBT Nederland: 22 systeembegeleiders die gezinnen begeleiden in de thuissituatie na de groepstherapie; 5 medewerkers die de groepstherapie geven.
  • Intervisie en supervisie vanuit het Expertisecentrum MBT Nederland om kennis te borgen en verder te ontwikkelen.


Nieuwe subsidie van BEN

BEN heeft opnieuw subsidie toegekend voor:

  • Effectmetingen: zowel de effecten van de behandeling als kosteneffectiviteit, om daarmee inzichtelijk te maken dat de gezinsbehandeling daadwerkelijk een positief effect heeft op het functioneren van het gezin met kind(eren) met probleemgedrag volgend uit ASS.
  • Aan de slag met de geleerde lessen uit de eerste 2 groepen MBT voor families:
    • meer investeren in het voortraject (voorbereiding, verwachtingsmanagement, invullen vragenlijsten om gezinspatronen bloot te leggen en effecten te kunnen meten).
    • verder investeren in het natraject. Dit door te blijven investeren in opleiding van systeembegeleiders en het verdiepen van hun kennis door middel van supervisie/intervisie.
  • Bredere inzet van de MBT voor families: ruimte om 2 groepen naast elkaar te kunnen draaien waardoor er meer gezinnen geholpen kunnen worden en er sneller informatie over effectiviteit verzameld kan worden.

Innoveren klinkt vernieuwend, implementeren IS vernieuwend

‘Als je onderzoekt hoe je bewezen effectieve interventies echt goed kunt uitvoeren en dat in de praktijk ondersteunt, is dát een enorme innovatie. Want dat doen we nooit’. SAR-raadsleden Leonieke Boendermaker en Eva Mulder gaan in gesprek met journalist Malou van Hintum over de vraag hoe hulpverleners wetenschappelijke inzichten succesvol kunnen toepassen in de praktijk.

Lees verder »

Meld je aan voor scholing GVA

In 2025 starten weer nieuwe groepen met de scholing voor de Gedeelde Verklarende Analyse. Hiervoor hebben we eerst de gedragswetenschappers uitgenodigd die op de wachtlijst stonden. Voor een aantal groepen die starten in februari, maart en april kun je je nog aanmelden.

Lees verder »

Wat kunnen we leren van JA-zegger Centrum2020?

Sinds de oprichting van de Bovenregionale Expertisenetwerken Jeugd weten we dat kwetsbare jeugdigen en gezinnen tussen wal en schip vallen, doordat ze in geen enkel hokje passen. Gelukkig kan BEN Brabant Zeeland bouwen op een paar kleine zorgaanbieders die bijna altijd ja zeggen, ook tegen jongeren die zichzelf iets aandoen, zeer agressief kunnen worden of een misdrijf hebben gepleegd. Bij Centrum2020 draait alles om nabijheid, dat helpt.

Lees verder »