GezinstrajectXtra door JeugdhulpXtra

Initiatieven om het jeugdzorglandschap te verbeteren

BEN ondersteunt initiatieven van jeugdzorgaanbieders om het jeugdzorglandschap te verbeteren. Dankzij financiering door BEN kunnen de betrokken aanbieders de haalbaarheid van een veelbelovend idee in kaart brengen, het in de praktijk brengen en er de eerste lessen uit leren. ‘GezinstrajectXtra door JeugdhulpXtra’ kreeg subsidie in 2021.
Terug naar overzicht alle verbeterinitiatieven 


GezinstrajectXtra door JeugdhulpXtra

Ondersteunt de ambulante aanpak van specialistische behandeling en begeleiding in de thuissituatie met de mogelijkheid van kortstondig verblijf elders, op die momenten dat het gezin daar behoefte aan heeft. Tijdens dit deeltijdverblijf zetten dezelfde mensen de behandeling en begeleiding voort. Dit initiatief levert een bijdrage geleverd om de juiste (first time right) zorg voor zeer kwetsbare jeugdigen te bieden:

  • Meisjes in de middelbare schoolleeftijd met een bedreigde persoonlijkheidsontwikkeling, in combinatie met bijvoorbeeld depressie, trauma of suïcidaliteit.
  • Jongens met externaliserende gedragsproblemen, die zich uiten in agressie, vaak in combinatie met autisme, angststoornissen of trauma.
 

Draagt bij aan het oplossen van de lacunes op het gebied van:

(gezins)behandeling en gespecialiseerde ambulante hulp, gekoppeld aan een alternatief voor verblijf in geval van acute psychiatrie, hetgeen gepaard gaat met gevaarlijk gedrag zoals ernstige suïcidaliteit.

 

Maakt een verschil voor de meest kwetsbare kinderen en hun ouders:

  • Voorkomt (een herhaling van) uithuisplaatsing. De jeugdige kan, eventueel samen met één of meer gezinsleden, kortstondig naar een andere plek waar de behandeling en begeleiding gewoon doorgaat.
  • Multidisciplinair team dat om de jeugdige en het gezin heen staat. In het team zitten onder andere Relationele Gezinstherapeuten (RGT), ervaren gezinsbehandelaren en systeemtherapeuten, traumatherapeuten, cognitieve gedragstherapeuten, orthopedagoog-generalisten, GZ psychologen, klinisch psycholoog/psychotherapeut, verpleegkundig specialist GGZ en een kinder- en jeugdpsychiater.

Jeugdhulp Xtra heeft subsidie aangevraagd voor de opstart van dit initiatief voor jeugdigen uit de regio Zuidoost Brabant. De organisatie wil de opgedane kennis en ervaring delen, zodat het initiatief ook in andere regio’s gestart kan worden.

Innoveren klinkt vernieuwend, implementeren IS vernieuwend

‘Als je onderzoekt hoe je bewezen effectieve interventies echt goed kunt uitvoeren en dat in de praktijk ondersteunt, is dát een enorme innovatie. Want dat doen we nooit’. SAR-raadsleden Leonieke Boendermaker en Eva Mulder gaan in gesprek met journalist Malou van Hintum over de vraag hoe hulpverleners wetenschappelijke inzichten succesvol kunnen toepassen in de praktijk.

Lees verder »

Meld je aan voor scholing GVA

In 2025 starten weer nieuwe groepen met de scholing voor de Gedeelde Verklarende Analyse. Hiervoor hebben we eerst de gedragswetenschappers uitgenodigd die op de wachtlijst stonden. Voor een aantal groepen die starten in februari, maart en april kun je je nog aanmelden.

Lees verder »

Wat kunnen we leren van JA-zegger Centrum2020?

Sinds de oprichting van de Bovenregionale Expertisenetwerken Jeugd weten we dat kwetsbare jeugdigen en gezinnen tussen wal en schip vallen, doordat ze in geen enkel hokje passen. Gelukkig kan BEN Brabant Zeeland bouwen op een paar kleine zorgaanbieders die bijna altijd ja zeggen, ook tegen jongeren die zichzelf iets aandoen, zeer agressief kunnen worden of een misdrijf hebben gepleegd. Bij Centrum2020 draait alles om nabijheid, dat helpt.

Lees verder »