Plaatsonafhankelijke zorg (POH) door Koraal 

Initiatieven om het jeugdzorglandschap te verbeteren

BEN ondersteunt initiatieven van jeugdzorgaanbieders om het jeugdzorglandschap te verbeteren. Dankzij financiering door BEN kunnen de betrokken aanbieders de haalbaarheid van een veelbelovend idee in kaart brengen, het in de praktijk brengen en er de eerste lessen uit leren. ‘Plaatsonafhankelijke zorg’ door Koraal kreeg subsidie in 2021.
Terug naar overzicht alle verbeterinitiatieven 


Hybride consultatieve, ambulante en klinische hoog-specialistische zorgvormen of plaatsonafhankelijke zorg (POH) door Koraal

Businesscase voor hybride jeugdhulp voor de doelgroep op het snijvlak van (ortho)psychiatrie, LVB en/of adaptieve problemen, gericht op stabilisatie binnen het gezin en het onderwijs.

 

Draagt bij aan het oplossen van de lacunes op het gebied van:

  • Multidisciplinaire samenwerking en combinaties van zorg en;
  • Gespecialiseerde ambulante hulp.

 

Maakt een verschil voor de meest kwetsbare kinderen en hun ouders:

  • Voorkomt uithuisplaatsing en stopt het doorschuiven van jeugdigen (experts komen behandelen op de plek waar de jeugdige is: thuis of bij een collega-zorgaanbieder).
  • Helpt langdurig doordat de behandeling niet alleen gericht is op het kind, maar op de omgeving, inclusief gezin en school. Eerste drie maanden: zo snel mogelijk stabiliseren, observeren en diagnosticeren. Daarna de oplossing verduurzamen: samen met regionale jeugdhulpprofessionals en het onderwijs, op basis van wat goed werkt voor de jeugdige en de omgeving. “We vertrekken weer als de ambulante hulpverleners of de intramurale setting voldoende toegerust is om de zorg weer volledig over te nemen.”

Innoveren klinkt vernieuwend, implementeren IS vernieuwend

‘Als je onderzoekt hoe je bewezen effectieve interventies echt goed kunt uitvoeren en dat in de praktijk ondersteunt, is dát een enorme innovatie. Want dat doen we nooit’. SAR-raadsleden Leonieke Boendermaker en Eva Mulder gaan in gesprek met journalist Malou van Hintum over de vraag hoe hulpverleners wetenschappelijke inzichten succesvol kunnen toepassen in de praktijk.

Lees verder »

Meld je aan voor scholing GVA

In 2025 starten weer nieuwe groepen met de scholing voor de Gedeelde Verklarende Analyse. Hiervoor hebben we eerst de gedragswetenschappers uitgenodigd die op de wachtlijst stonden. Voor een aantal groepen die starten in februari, maart en april kun je je nog aanmelden.

Lees verder »

Wat kunnen we leren van JA-zegger Centrum2020?

Sinds de oprichting van de Bovenregionale Expertisenetwerken Jeugd weten we dat kwetsbare jeugdigen en gezinnen tussen wal en schip vallen, doordat ze in geen enkel hokje passen. Gelukkig kan BEN Brabant Zeeland bouwen op een paar kleine zorgaanbieders die bijna altijd ja zeggen, ook tegen jongeren die zichzelf iets aandoen, zeer agressief kunnen worden of een misdrijf hebben gepleegd. Bij Centrum2020 draait alles om nabijheid, dat helpt.

Lees verder »