Liefde, daar kan geen hulpverlening tegenop

‘Kevin’ ontmoette via een dating-app de liefde van zijn leven. Alles wat donker was, werd weer licht. En alles wat stilstond, kwam weer in beweging.

Aanleiding

Behandelingen slaan vaak niet aan, omdat een jeugdige niet gemotiveerd is. En dat komt dan weer vaak door een gebrek aan perspectief. ‘Wat komt er hierna? Wat maakt het voor mij de moeite waard de hulp aan te gaan? Durf ik te geloven dat er iets kan veranderen aan mijn situatie?’ Als daar geen antwoord op is, wordt het lastig. Kevin was zo’n jongere op een open groep in een gesloten instelling die nergens meer zin in had en de hoop op ‘beter’ al was verloren.

Les

Was er misschien iets of iemand om het leven van Kevin de moeite waard te maken, vroegen hulpverleners hem. Kevin vond van niet. Maar daar kwam verandering in dankzij een datingapp voor mensen met een beperking, een tip van een andere jongere op de groep. Na een paar avondjes swipen stuitte Kevin op de liefde van zijn leven. Of dat over tien jaar nog zo is, valt te bezien. Maar zijn ogen stralen, hij heeft iemand om zijn best voor te doen, om zijn ervaringen mee te delen. Of zoals de betrokken begeleider het formuleert: ’Zo’n hormonale opleving, daar kunnen wij niet tegenop hulpverlenen’.

Tip

Soms is het ook gewoon een kwestie van geluk. Maar wat altijd helpt: snappen dat ieder mens gezien, erkend en gewaardeerd wil worden. En daarnaar handelen.

Delen is fijn!
BEN Inschakelen
RET & BEN
Leren en ontwikkelen
Goede voorbeelden!
Moreel beraad aanvragen
Leersessie aanvragen

Meer berichten van BEN

Ter info

Innoveren klinkt vernieuwend, implementeren IS vernieuwend

‘Als je onderzoekt hoe je bewezen effectieve interventies echt goed kunt uitvoeren en dat in de praktijk ondersteunt, is dát een enorme innovatie. Want dat doen we nooit’. SAR-raadsleden Leonieke Boendermaker en Eva Mulder gaan in gesprek met journalist Malou van Hintum over de vraag hoe hulpverleners wetenschappelijke inzichten succesvol kunnen toepassen in de praktijk.

Lees meer »
Maak hier gebruik van!

Meld je aan voor scholing GVA

In 2025 starten weer nieuwe groepen met de scholing voor de Gedeelde Verklarende Analyse. Hiervoor hebben we eerst de gedragswetenschappers uitgenodigd die op de wachtlijst stonden. Voor een aantal groepen die starten in februari, maart en april kun je je nog aanmelden.

Lees meer »
Lessen

Wat kunnen we leren van JA-zegger Centrum2020?

Sinds de oprichting van de Bovenregionale Expertisenetwerken Jeugd weten we dat kwetsbare jeugdigen en gezinnen tussen wal en schip vallen, doordat ze in geen enkel hokje passen. Gelukkig kan BEN Brabant Zeeland bouwen op een paar kleine zorgaanbieders die bijna altijd ja zeggen, ook tegen jongeren die zichzelf iets aandoen, zeer agressief kunnen worden of een misdrijf hebben gepleegd. Bij Centrum2020 draait alles om nabijheid, dat helpt.

Lees meer »