Maak suïcidaliteit bespreekbaar!

In 2023 organiseerden BEN en 113 samen een serie van drie leerbijeenkomsten over samenwerken rondom suïcidaliteit in de jeugdzorg. Een belangrijke bevinding: als professionals en organisaties zich overvraagd voelen – en dat gebeurt nogal eens als suïcidaliteit in het spel is – maakt dat emoties los die het gezamenlijk vinden van een oplossing in de weg staan. Angst, een defensieve houding, blijven hangen in stelligheden en onmogelijkheden en uiteindelijk ‘afschuiven’. De remedie: gevoelens en frustraties benoemen en bespreekbaar maken.

Onmacht en frustratie bespreken schept ruimte

Dankzij het naspelen van een groot overleg over een bedachte maar levensechte situatie, leerden we wat wel en niet helpt bij het omgaan met suïcidaliteit: ‘Meisje van 14 woont op een behandelgroep en kampt met steeds erger wordende suïcidaliteit. Iedereen maakt zich zorgen, maar de zorg komt niet op gang. Er zijn verschillen in visie tussen de woongroep, de GGZ, het meisje en de ouders. Wat nu?’ In de ene oefengroep lukte het niet gezamenlijke afspraken te maken over ‘goede zorg en perspectief’ voor de jongere in kwestie. Het gesprek bleef steken in uitleg over de ontoereikende beschikbaarheid van medewerkers, hulp vanuit collega-organisaties, financiën en beleid om het risico van suïcide in het team te kunnen blijven dragen. In de andere oefengroep maakte een neutrale gespreksleider het verschil door gevoelens van onmacht en frustratie bespreekbaar te maken en zo ruimte te creëren om met elkaar mee te denken over een oplossing. Daar lukt het wél.

Bekijk de volledige opbrengst van de serie leerbijeenkomsten – en wat we daarmee gaan doen. En pik deze belangrijke handvatten alvast even mee:

  • Suïcide ≠ diagnose.
  • Suïcidepreventie start met het bespreekbaar maken van suïcidaliteit.
  • Suïcidaliteit bespreekbaar maken leidt niet tot suïcide. Het haalt juist de spanning eraf!
  • Maak jezelf en anderen niet eenzaam. Suïcidaliteit doet iets met iedereen. Maak dat bespreekbaar. Steun elkaar.
  • Suïcidaliteit bespreekbaar maken = een jongere écht zien en erkennen.
  • Echt en oprecht contact is de beste ingang tot hulp die helpt. (Maar garanties zijn er niet.)

Bekijk álles wat je kan helpen in het omgaan met suïcidaliteit op de website van 113!

Delen is fijn!
BEN Inschakelen
RET & BEN
Leren en ontwikkelen
Goede voorbeelden!
Moreel beraad aanvragen
Leersessie aanvragen

Meer berichten van BEN

Ter info

Innoveren klinkt vernieuwend, implementeren IS vernieuwend

‘Als je onderzoekt hoe je bewezen effectieve interventies echt goed kunt uitvoeren en dat in de praktijk ondersteunt, is dát een enorme innovatie. Want dat doen we nooit’. SAR-raadsleden Leonieke Boendermaker en Eva Mulder gaan in gesprek met journalist Malou van Hintum over de vraag hoe hulpverleners wetenschappelijke inzichten succesvol kunnen toepassen in de praktijk.

Lees meer »
Maak hier gebruik van!

Meld je aan voor scholing GVA

In 2025 starten weer nieuwe groepen met de scholing voor de Gedeelde Verklarende Analyse. Hiervoor hebben we eerst de gedragswetenschappers uitgenodigd die op de wachtlijst stonden. Voor een aantal groepen die starten in februari, maart en april kun je je nog aanmelden.

Lees meer »
Lessen

Wat kunnen we leren van JA-zegger Centrum2020?

Sinds de oprichting van de Bovenregionale Expertisenetwerken Jeugd weten we dat kwetsbare jeugdigen en gezinnen tussen wal en schip vallen, doordat ze in geen enkel hokje passen. Gelukkig kan BEN Brabant Zeeland bouwen op een paar kleine zorgaanbieders die bijna altijd ja zeggen, ook tegen jongeren die zichzelf iets aandoen, zeer agressief kunnen worden of een misdrijf hebben gepleegd. Bij Centrum2020 draait alles om nabijheid, dat helpt.

Lees meer »