VIC Multiproblem door Crossroads (penvoerder Amarant)

Initiatieven om het jeugdzorglandschap te verbeteren

BEN ondersteunt initiatieven van jeugdzorgaanbieders om het jeugdzorglandschap te verbeteren. Dankzij financiering door BEN kunnen de betrokken aanbieders de haalbaarheid van een veelbelovend idee in kaart brengen, het in de praktijk brengen en er de eerste lessen uit leren.‘VIC Multiproblem’ van Crossroads kreeg subsidie in 2021.
Terug naar overzicht alle verbeterinitiatieven 

 

VIC Multiproblem door Crossroads (penvoerder Amarant)

(Crossroads is een samenwerkingsverband tussen vijf regionale specialistische organisaties: De Viersprong, Amarant, GGz Breburg, Sterk Huis, en Via Almata. Dit initiatief is ingediend in samenwerking met De Koraal groep.)

Businesscase voor nieuwe kleinschalige klinische- en deeltijd behandelplekken (2/3 behandelplekken) voor kinderen met hoogcomplexe meervoudige problematiek (comorbiditeit) en gezinsproblematiek, met bijna altijd een oorsprong in hechting en/of traumaproblematiek vanuit een sectoroverstijgende aanpak.

 

Draagt bij aan het oplossen van de lacunes op het gebied van:

  • Multidisciplinaire samenwerking en combinaties van zorg (op het snijvlak van GGZ en J&O) en;
  • Behandelingen (met verblijf).

 

Maakt een verschil voor de meest kwetsbare kinderen en hun ouders:

  • Kinderen vallen niet meer tussen wal en schip. Voor genoemde, getraumatiseerde kinderen is op het moment dat het nodig geen plek beschikbaar voor behandeling en opvang. Wat daarvoor nodig is (kleinschalig , permanent beschikbaar, met een sectoroverstijgende expertise) is te kostbaar voor één of twee jeugdregio’s. Vanwege een instabiele huissituatie komt dit kind niet in aanmerking voor een GGz behandelgroep. En vanwege een te groot aandeel psychiatrische problematiek komt het kind ook niet voor een J&O behandelgroep (bijvoorbeeld bij suïcidaliteit) in aanmerking. Wanneer deze kinderen tóch in behandeling komen (gebeurt in de praktijk), dan kan deze gecombineerde hoog intensieve zorg die nodig is onvoldoende geboden worden. Omdat indicatiecriteria niet voorzien in de noodzaak van betaalbare sectoroverstijgende, flexibele inzet van sectoren samen. Deze kinderen komen hierdoor vaak in gesloten jeugdzorg terecht, wat extra traumatiserend kan zijn en geen oplossing biedt in het duurzaam doorbreken van patronen.

Handreiking gebruik GVA

Wanneer en hoe willen we de GVA inzetten in Brabant en Zeeland? Dat was de startvraag voor de Handreiking GVA. Het document geeft organisaties en professionals handvatten om deze vragen te beantwoorden, met oog voor de meerwaarde van het inzetten van GVA én de haalbaarheid voor de
hulpverleners en de betrokken gezinnen in de praktijk.

Lees verder »

‘A million reasons to stay’

Een miljoen redenen om te blijven, die had Naomi (21) jarenlang niet. Ze wist uit een heel diepe, donkere put te klimmen door hard aan zichzelf te werken, onder begeleiding van een paar hulpverleners met wie het klikte en die haar als een ‘normaal persoon’ bleven zien. “Zij werden niet boos als ik een terugval kreeg en mezelf pijn deed. Zij hielpen me.”

Lees verder »