ZeBra JOP

Het Zeeuws-Brabantse netwerk voor Jongeren en Ouderperspectief (JOP) brengt ervaringsdeskundigheid en professionele kennis samen.

Het doel: geen enkele jeugdhulpaanbieder, gemeente of instelling neemt nog beslissingen over hoe hulp in gezinnen eruit moet zien, zonder eerst met jongeren en ouders in gesprek te zijn geweest.

ZEBRA JOP voor jongeren en ouders/verzorgers

ZeBra JOP is er voor jongeren en ouders/verzorgers die hun ervaring met jeugdzorg willen omzetten in ervaringsdeskundigheid. En die gemeenten en zorginstellingen met deze deskundigheid willen helpen om tot goede en passende jeugdhulp te komen.

ZeBra JOP ondersteunt jongeren en ouders:

  • Bij het ontdekken hoe en waar ze met hun ervaringskennis van meerwaarde kunnen en willen zijn;
  • Bij het ontwikkelen van ervaringskennis tot ervaringsdeskundigheid;
  • Bij het samenwerken met professionals in het werkveld om tot goede jeugdhulp te komen.


Voor gemeenten en jeugdzorgorganisaties

ZeBra JOP is er voor gemeenten en zorgorganisaties die ervaringsdeskundigheid willen inzetten om hun beleid en de uitvoering daarvan beter af te stemmen op wat goed en nodig is.

ZeBra JOP biedt organisaties en professionals advies en ondersteuning bij:
  • Hoe kan ik ervaringsdeskundigheid inzetten?
  • Hoe creëer ik binnen mijn organisatie een vaste plek aan tafel voor ervaringsdeskundigheid?
  • Het organiseren van (thema)bijeenkomsten om ervaringsdeskundigheid bij nieuwe plannen en ontwikkelingen te betrekken;
  • Het vinden van inzetbare ervaringsdeskundigen.

Projectleider: Sjoek de Vries


Sjoek de Vries, lid van het projectteam en kernteam Casuïstiek van BEN, is projectleider voor het opzetten en verder uitbreiden van dit netwerk.

Meer weten?
Ga naar de website van ZeBra JOP

Innoveren klinkt vernieuwend, implementeren IS vernieuwend

‘Als je onderzoekt hoe je bewezen effectieve interventies echt goed kunt uitvoeren en dat in de praktijk ondersteunt, is dát een enorme innovatie. Want dat doen we nooit’. SAR-raadsleden Leonieke Boendermaker en Eva Mulder gaan in gesprek met journalist Malou van Hintum over de vraag hoe hulpverleners wetenschappelijke inzichten succesvol kunnen toepassen in de praktijk.

Lees verder »

Meld je aan voor scholing GVA

In 2025 starten weer nieuwe groepen met de scholing voor de Gedeelde Verklarende Analyse. Hiervoor hebben we eerst de gedragswetenschappers uitgenodigd die op de wachtlijst stonden. Voor een aantal groepen die starten in februari, maart en april kun je je nog aanmelden.

Lees verder »

Wat kunnen we leren van JA-zegger Centrum2020?

Sinds de oprichting van de Bovenregionale Expertisenetwerken Jeugd weten we dat kwetsbare jeugdigen en gezinnen tussen wal en schip vallen, doordat ze in geen enkel hokje passen. Gelukkig kan BEN Brabant Zeeland bouwen op een paar kleine zorgaanbieders die bijna altijd ja zeggen, ook tegen jongeren die zichzelf iets aandoen, zeer agressief kunnen worden of een misdrijf hebben gepleegd. Bij Centrum2020 draait alles om nabijheid, dat helpt.

Lees verder »